Türkiye Almanya Arasi Cifte Vergilendirme Mevzuati

Gectigimiz günlerde, geleneksel hale gelen haftalik Ocak Basi Toplantimizin konusu; "Türkiye Almanya Arasi Cifte Vergilendirme Mevzuati" idi. Almanya`nin ilk Türk vergi uzmanlarindan olan Orhan bey, konuk olarak katilgidi toplantida bu konu üzerinde katilimcilari aydinlatti. Uzmanimizin aciklamalari özetle söyle ;
- Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması imzalanmadan önce, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları; çalıştıkları işyerlerinden elde ettikleri ücretlerin dışında, Türkiye'de elde ettikleri kira gelirleri, faiz ve temettüler ile ticari kazançları nedeniyle Almanya'da da gelir vergisi mükellefi olmak durumunda idiler. Ancak bu gelirler, Türkiye'de de vergilendirildiği için çifte vergilendirme ortaya çıkıyordu.
-Türkiye ile Almanya arasında imzalanan anlaşma ile çifte vergilendirme önlenmektedir. Anlaşmayla belirlenen esaslara göre;
-Bazı gelir unsurları,Türkiye'de vergilendirildiği için Almanya'da vergilendirilmeyecek, Almanya'da vergilendirilen bazı gelir unsurları ise Türkiye'de vergilendirilmeyecektir.
-Bazı gelir unsurları ise hem Türkiye'de, hem de Almanya'da vergilendirilebilecektir. Ancak çifte vergilendirmeyi önlemek için, bir ülkede ödenen vergiler diğer ülkede hesaplanan vergilerden indirilecektir.

Keine Kommentare: